FAQ

Ballonfestival

Gaat u mee met een luchtballon tijdens het Ter Steege Ballonfestival dan kunt u zich om 19.00 uur melden bij de tent op het evenemententerrein. Vanaf 19.30 uur wordt begonnen met het klaarleggen van de ballonnen. De daadwerkelijke vertrektijd is helemaal afhankelijk van het weer.

Ballonvaren is geheel afhankelijk van het weer. Bij rustige weersomstandigheden is het aan het eind van de middag wel duidelijk of de ballonnen de lucht in gaan. Bij mindere weersomstandigheden, zoals regenbuien of onweer, wordt pas op het laatste moment bekeken of het veilig is om een mooie vaart te kunnen maken.
Vanaf 19.00 uur krijgen de piloten verschillende briefings van de launchmasters en de weerman. Op basis van deze informatie bepalen de piloten zelf of ze de lucht in gaan.
Zodra duidelijk is of de ballonnen opstijgen melden wij dit meteen op onze Facebookpagina. Vanwege de vele berichten die wij tijdens de drie dagen van het ballonfestival ontvangen lukt het niet iedereen persoonlijk te beantwoorden.

Nee, het Ter Steege Ballonfestival is gratis toegankelijk!

Als alle vooruitzichten goed zijn zal rond 19.30 uur begonnen worden met het uitleggen en klaarmaken van de ballonnen.

De genoemde tijd is een streeftijd. De weersomstandigheden bepalen hoe het definitieve programma er uit zal zien. Van tevoren kan dus geen garantie worden afgegeven. Via deze website en onze Facebookpagina houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Ballonvaren

Een ballonvaart duurt ongeveer een uur. Het is afhankelijk van de weersomstandigheden hoe lang je in de lucht kunt blijven. Voor zonsondergang moet een luchtballon weer aan de grond staan.

Mocht vanwege weersomstandigheden de vaart niet doorgaan, dan wordt een vervangende datum gepland. De vaart blijft dus geldig.

Wij raden aan om makkelijke kleding aan te doen, die u bijvoorbeeld ook zou aandoen met een wandeling. Draag geen hoge hakken. Een petje kan handig zijn. U hoeft zich niet warmer of minder warm te kleden dan normaal. In de lucht is het iets warmer dan op de grond door de brander boven uw hoofd en omdat we met de wind meevaren. Eenmaal geland kan het wel iets afkoelen.

Bij een ballonvaart is de plaats waar gestart wordt bekend. In de lucht is de piloot afhankelijk van de wind: de windrichting en de windsterkte. Er is globaal vooraf een richting te bepalen, maar de landingsplaats is pas bekend als de ballon de landing inzet.
Over het algemeen kunnen passagiers mee terug met de volgauto van het ballonteam. De volgwagen zet u weer af op het evenemententerrein.

De weersituatie moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Windsnelheid minder dan 18 km/h (windkracht 3) in de landing
  • Bovenwind op 150 meter minder dan 45 km/u
  • Zicht meer dan 3000 meter
  • Wolkenbasis hoger dan 300 meter
  • Geen buien in een straal van ca. 15 km vanwege turbulentie
  • Geen onweerskansen vanwege zware turbulentie
  • Geen aanhoudende regen

Het weer is de belangrijkste factor voor een goede luchtballonvaart. Er mag zeker niet teveel wind staan en het zicht moet goed zijn. Ook mag er geen onweer in de buurt zitten. Tevens zijn er wettelijke regels voor de luchtvaart die onder andere minimale zichtwaarden eisen.
Tijdens het Ballonfestival werken wij met een eigen weerman die nauwkeurig de verschillende Meteo-diensten in de gaten houdt. Hij geeft tijdens verschillende briefings informatie aan de piloten. Uiteindelijk bepaalt de piloot zelf of hij wel of niet gaat varen.
Mocht uw vaart afgelast worden dan wordt uw vaart in overleg met u op een alternatieve datum gepland.

Nee, het is zelfs minder koud dan aan de grond, omdat u met de snelheid van de wind meevaart en geen tegenwind voelt. Daarnaast is de ballon boven u heel warm en zorgt deze voor een aangename temperatuur in de mand.

Bereikbaarheid

Het Ballonfestival Hardenberg vindt plaats op de uiterwaarden van de Vecht aan de Heemsermarsweg in Hardenberg.

Kijk ook op http://www.ballonfestival-hardenberg.nl/contact/

Het Ballonfestival Hardenberg vindt plaats op de uiterwaarden van de Vecht aan de Heemsermarsweg in Hardenberg. In het centrum van Hardenberg is voldoende ruimte om te parkeren.  Om ervoor te zorgen dat u gemakkelijk een parkeerplaats vindt, wordt op een parkeerverwijssysteem aangegeven in welke parkeergarages en op welke parkeerplaatsen nog plaatsen vrij zijn.

De de parkeervoorziening Centrum/Theater en de parkeergarage Van Wevelinckhovenplein liggen het dichtst bij het evenemententerrein. Gratis parkeren kan iets buiten het centrum op het parkeerterrein aan de Europaweg, bij de brandweerkazerne. Dit is op ongeveer tien minuten loopafstand van het centrum. Op dit kaartje vindt u alle parkeermogelijkheden in het centrum van Hardenberg.

Load More